Online kereskedelem

Online kereskedelem megszervezése

Online kereskedelem könnyítése

A kormány 03.19-ei döntése szerint napi fogyasztási cikk és vendéglátó tevékenység keretében értékesített termék csomagküldő kereskedelme bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül folytatható! Ezzel egy nagyszerű lehetőség nyílt meg ezen termékeket és szolgáltatásokat kínáló vállalkozások előtt.

Mi számít napi fogyasztási cikknek?

A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 2. § 18a. pontja szerint:
„napi fogyasztási cikk: a vendéglátó tevékenység keretében értékesített termékek kivételével olyan, a lakosság napi szükségleteinek, igényeinek kielégítésére szolgáló élelmiszer, illatszer, drogériai termék, háztartási tisztítószer és vegyi áru, higiéniai papírtermék, amelyet a fogyasztó jellemzően legfeljebb egy éven belül elfogyaszt, elhasznál vagy lecserél.”

Mi kell az online kereskedelem megszervezéséhez

  • normál esetben a csomagküldés felvétele a cég tevékenységi körébe (a napi fogyasztási cikkek kivételével ez most is kötelező), majd a cég székhelye szerinti önkormányzatnál az új tevékenységi kör bejelentése
  • webáruház, ahol a rendeléseket leadhatják vagy legalább egy olyan blog oldal, ahol meg tudják nézni a választékot (pl. egy étterem esetében) és telefonon adhatják le a rendelésüket
  • munkatársak, akik kezelik a bejövő rendeléseket, összeállítják a csomagokat, elkészítik a számlákat, az elszámolást
  • csomagolóanyag (ennek beszerzése időbe telhet, ezért alternatívákat kell keresni)
  • házhozszállítás megszervezése

A weboldal kialakítása gyorsan megoldható. Erről az „Online jelenlét krízishelyzetben” c. bejegyzésben olvashat >>

A munkatársak adottak, hiszen a vállalkozás eddig is működött valahogy. Átcsoportosítással, új feladatkörök kijelölésével az online kereskedelemre való áttérés megoldható.

Házhozszállítás megszervezése az online kereskedelemben

Az online kereskedelem megszervezése a házhozszállításon áll vagy bukik. A gyorsaság, a pontosság, a megbízhatóság, és nem utolsó sorban az olcsóság alapkövetelmény, ezért a házhozszállítás megszervezése nem egyszerű. Ha eddig még nem volt ilyen szolgáltatásuk, akkor jó eséllyel nincsenek erre kialakult módszereik, nincs szállítóeszköz, nincs sofőr. Gyors megoldás lehet, ha futárszolgálattal szállíttatja házhoz a termékeit, de ez sok esetben drága, és a futárszolgálatok leterheltsége miatt a kiszállítás időigényes. Ráadásul a hűtést igénylő élelmiszerek szállítása speciális eszközöket igényel, amellyel a futárszolgálatok többsége nem rendelkezik.

Önnek olyan megoldásra lehet szüksége, amely olcsóbb és (főként éttermek esetében) gyorsabb kiszállítást tesz lehetővé.

Összefogás krízishelyzetben

Javasoljuk, hogy az online kereskedelem megszervezésében működjön együtt olyan vállalkozással, amelynek termékeire nincs most kereslet, viszont van szabad kapacitása és kialakult rendszere a házhozszállításra!

Ehhez indítottunk egy kezdeményezést a Facebook-on, ahol összehozzuk a keresletet a kínálattal. Olyan vállalkozók léphetnek ott egymással kapcsolatba, akik egyébként soha nem találkoztak volna, sosem működtek volna együtt.

Ha Ön megoldást keres a házhozszállításra vagy felajánlja meglévő kapacitását más vállalkozások számára, akkor regisztráljon Facebook csoportjainkba:

Házhozszállítás Budapesten Facebook csoportFacebook/Házhozszállítás Budapesten >>

 

 

Házhozszállítás országosan Facebook csoportFacebook/Házhozszállítás országosan >>

 

 

Ha vállalkozását még nem regisztrálta a Facebook-on, akkor épp ideje megtenni. Jó lehetőség arra, hogy gyorsan informálja potenciális vevőit pl. az online rendelési lehetőség bevezetéséről.

Ha úgy dönt, hogy inkább rajtunk keresztül szeretne együttműködő partnert találni, vagy segítségre van szüksége céges Facebook oldala létrehozásához, kezeléséhez, akkor kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot >>